OTVORENO PISMO G. MIROSLAVU LAJČAKU

 

 

Poštovani gospodine Lajčak

 

Dopustili Ste formiranje najnestabilnije državne tvorevine u Evropi. Gradjene na izrazitoj bipolarnosti njenog nacionalnog tijela. Zar ne znate da je Crkva u Crnoj Gori cjelovita apostolska i državotvorna organizacija kojoj prijeti komadanje njenoga naslijedja a koje će srpski narod braniti svim sredstvima? Zar ne znate na kakvim se temeljima gradi teoretski okvir za dokazivanje samobitnosti crnogorske nacije i kako se zove hipotetička zemlja iz koje su prema tvrdnjama crnogorskih istoričara proistekli Crnogorci?

 Ja Vam gospodine Lajčak, pišem iz Boke Kotorske. Boka je u sastav Narodne republike Crne Gore ušla 8. aprila 1945. godine, za vrijeme ratnog stanja, pod pritiskom Komunističke partije. Ima neke podudarnosti u tome dogadjaju i ovom crnogorskom referendumu. Terorom i pritiskom stvorena zajednica Boke i Crne Gore, terorom i pritiskom raskinuta državna sprega Srbije i Crne Gore. To Vam je samo u jednoj kratkoj sekvenci dokaz za moju prethodnu tvrdnju. Ali, zar moderne napredne zapadnoevropske demokratije nisu već priznale revolucionarne granice koje su 1943. godine povlačili  i definisali nosioci državnog prevrata u Jugoslaviji rušeći tradiciju, rušeći jednu evropsku državu, terorom i pritiscima? Jesu li te demokratije priznale rezultat izbora 1945. godine? Znale li Vi šta su ti izbori predstavljali? Mislite da je to bio validan rezultat? Ja ću Vam tehnički potpisati da je broj koji je 1945. godine utvrdjen potpuno tačan. Ali, na koji način je postignut?

Zar ne znate da je u proteklih osam godina u Crnoj Gori na državnom nivou krenut postupak rušenja srpskog naroda, njegove istorije, crkve i kulture? Na takvim temeljima se gradi nova crnogorska država. No, i Evropa ima svoje anarhističke pokrete i tradicije. Zar ne? Grade li Baskijci svoje zahtjeve na nekom fundamentalnom protivšpanskom raspoloženju? Ja to ne znam.

Glavna stvar koja je dopuštena, a nije se smjela dopustiti, to je referendum u stanju anarhije koju je potencirao rasplet jugoslovenske krize koja se zapravo može sažeti u riječima: srpsko pitanje.

No, ima nešto važnije.

Dopustili Ste instrumentalizaciju predreferendumskog terora kakav nije vidjen u istoriji parlamentarizma u Crnoj Gori. A time ste učinili nekolika velika rezulata. Prvo, dopustili ste da se državotvornom dijelu naroda, dakle onome dijelu koji se zalaže za poštivanje reda i poretka, tradicijskog hoda i prinošenja, ako hoćete i evropskoj kulturnoj baštini, svojega bogami respektivnog crkveno – kulturnog djelatništva, a ono je neodvojno od Srbije i Srpske crkve, oduzme država. Ta je država raskomadana učešćem, kako pokazuje gospodin Fejzić, islamske manjine. Taj, zapravo evropski dio naroda, stavili ste u položaj dijaspore.

Iz ovih razloga srpski narod u cjelosti, onaj narod koji je krenuo pobjednički hod saveznika 1918. godine, mora formirati jedan konačni pogled na Evropu, odnosno zapadnoevropske demokratije.

Ko je gospodine Lajčak pomogao uništenje državotvornih, dakle evropskih snaga, 1945. godine? Kome su te snage izručene? Je li bravar Josip Broz, osoba bez identiteta, meritorni korespodent Zapadne Evrope? Pa zar ni fizičko preživljavanje nije bilo moguće ostvariti? Onima koji zagovaraju evropsku poziciju Jugoslaviji? Krupna je to stvar, ali nije Vaše da se time bavite. Medjutim, jeste Vaše da imate u vidu cjelokupni istorijski politički okvir ovakvog crnogorskog nastojanja da po svaku cijenu iznese samostalnost. I da sagledate i sanirate posljedice.

O Vašem crnogorskom korespodentu saznaćete više ukoliko bi se odlučili da proputujete glavnim državnim putem Podgorica – Bijelo Polje? Učinite to u najudobnijem automobilu gospodine Lajčak. Ja jesam u četvrtak noću, sa porodicom, u autu marke Opel korsa.

Drugo, čini se evropski presedan uvođenjem terorisanja državotovornog naroda u izrazitu korist manjina! Znate li da time rušite hrišćanski narod? Meni više nije stalo ako Evropa i nije hrišćanska, ali mi je i te kako stalo ako je antihrišćanska. Ekspanzija agresivnog albanskog šovinizma? Mislite da govorim u iracionalnim kategorijama?

Čini li Vam se da sam u ovom kratkom obraćanju otkrio ne samo pogled na naše unutrašnje razlike i teškoće, nego i na odredjeni kontinuitet djelovanja zapadnoevropskih demokratija na štetu srpskog naroda? Da li to Evropa zapravo izrazito promoviše politiku i stav prihvatanja svršenog čina ili da se malo odmjerenije izrazim, novih političkih realnosti, kako govore neki političari? Da li je to potpora politici državnih i nacionalnih tradicija, da li se tako podupire gradnja evropske kuće ciglu po ciglu? Stvaranje Crne Gore na temeljima terora njenih gradjana, a nemojte mi reći da su strukture koje su ga sprovodile radile bez plana i nadzora, jeste prilog gradnji i potenciranju evropske anarhističke oštrice. Na kraju, primite jedan dobronamjeran savjet: dobro se u Evropi zabavite jačanjem bezbjednosnih struktura.

 

U Herceg – Novome, 28. maja 2006. ljeta Gospodnjeg

 

S poštovanjem,

dr Goran Komar

predsjednik Društva za arhive i povjesnicu hercegnovsku    

 

Повратак на главну страницу